adviseurs zelfbouw en groepsbesluitvorming

Wij wonen en werken zelf in CPO de Dichterlijke Vrijheid in Rotterdam. Wij zijn dus buren en ook ervaringsdeskundigen.

Laura Weeber

Bij Bouwenmetdeburen richt ik me nu volledig op al dingen die mijn werk als architect de moeite waard maakten: de wereld verrijken met bijzondere woongemeenschappen, ruimte bieden aan mensen die zelf hun woonomgeving willen vormgeven.

Voordat ik adviseur zelfbouw en procesbegeleider voor bouwgroepen werd, had ik meer dan 20 jaar een eigen architectenbureau gespecialiseerd in woningbouw. Daarbij stond zelfbeschikking voor bewoners altijd centraal. Ik heb mijn ervaring als procesbegeleider voor bouwgroepen opgedaan bij Urbannerdam in Rotterdam. Het mooiste aan dit vak is om te zien hoe er hechte gemeenschappen ontstaan en hoe trots bewoners zijn als ze hun eigen woning realiseren.

Moraan Gilad

Ik ben een groepsprocesbegeleider met idealen. Mijn overtuiging is dat wanneer de kracht van diversiteit goed wordt benut een gezondere, duurzamere,  meer veerkrachtige en creatieve maatschappij ontstaat. 

In mijn werk heb ik me altijd beziggehouden met groepen die meebouwen aan een betere wereld. In Zuid Afrika kwam ik in aanraking met de besluitvormingsmethode Deep Democracy die uitgaat van de wijsheid die een groep in zich heeft, ik was onder de indruk van de effectiviteit van de methode en heb hem in 2006 in Nederland geïntroduceerd, waar het inmiddels in veel sectoren wordt toegepast. Collaboratieve woonvormen zijn voor mij een natuurlijk onderdeel van de wens om in gemeenschap en verbondenheid met respect voor elkaar en de natuur te leven.

Duurzame woongemeenschap Arneco:
Wij werkten in onze eco-woongemeenschap al met de besluitvormingsprocessen van sociocratie. Moraan gaf ons een introductie les Deep Democracy en begeleidde daarna een ALV waarin we een groot besluit moesten nemen waar we al een tijd in vast zaten. Deep Democracy wordt door ons als een goede aanvulling ervaren op sociocratie omdat a) er meer informatie naar boven komt b) het persoonlijk en duidelijk is c) we sneller tot een besluit komen d) het een positieve benadering is en e) er ruimte is voor kritiek die niet op de persoon wordt gespeeld waardoor het veilig blijft voor de groepsleden.
Moraan viel als facilitator goed in de hele groep, ze is professioneel, direct, helder, nuchter en tegelijk invoelend.’
CPO Sluiseiland in Vianen: 
‘Met ons CPO project Sluiseiland te Vianen zijn we begeleid door het bureau Urbannerdam uit Rotterdam en dan specifiek door de medewerkers Hans Vos en  Laura Weeber. […] Gezien de grootte was het een veelomvattend en ingewikkeld project. We hebben in dit project dankbaar gebruik mogen maken van de achtergrond van Laura als architect. 
Zij is iemand die zeer betrokken is en veel aan kan. Met haar niet aflatende gedrevenheid om zaken voor de deadline te voltooien heeft ze de volle waardering gekregen van de Vereniging van Opdrachtgevers.’